Agilt
arbetsmiljöarbete
Många har samma arbetssätt med det systematiska arbetsmiljöarbetet som under 1900-talet.
Ramarna för ”Vad” och ”Varför” är styrt från lagstiftningen. Men ”Hur” arbetet görs? De stora dragen beskrivs med paragrafer. Men – det finns också ett handlingsutrymme för hur ett företag bygger upp och hanterar arbetsmiljöarbetet.
Sätt ert arbetsmiljöarbete i sammanhanget från Frederic Laloux paradigm – som på bilden …

Reglerna som motsvarar det systematiska arbetsmiljöarbetet kom på 1990-talet.
– Hur arbetade er organisationen under 1990-talet med struktur och kultur i olika organisationsfrågor? Förhoppningsvis har det hänt en del med organisationsutvecklingen sedan dess!
– Hur har det gått med arbetsmiljöfrågorna – är arbetet anpassat till 2020-talet? T ex hur kan ni främja regelbunden information på alla nivåer och flytta åtgärdsarbetet längre ut i organisationen.

Ett mer agilt arbetssätt med arbetsmiljöfrågorna ger möjligheter att lättare förbättra och leda en föränderlig och komplex arbetsmiljö. Att komma åt grundorsaker till trötthet, stress, irritation (d vs symtom som hindrar välmående) med det systematiska arbetsmiljöarbetet… är inte lätt.
Utmana därför den traditionella strukturen som ni använder i arbetsmiljöarbetet, och hitta inspirationen i en ökad balans mellan struktur och mindset. Finns ju myter om det agila arbetet, att det t ex bara handlar om mindset , men det är i balansen mellan struktur och mindset som framgången växer fram.
När det agila manifestet och arbetsmiljöfrågorna krokar arm

… uppstår dynamik.
Det är också en rolig stund i poddstudion! Lyssna gärna via länken nedan på när Frida Mangen och jag har ett utforskande samtal om hur de agila arbetssätten kan vara ett stöd för att främja och skapa ett välmående arbetsklimat.
Vi pratar om hur det traditionella arbetsmiljöarbetet kan fastna i att arbetssätt bör vara som de alltid har varit. Trots att det finns utrymme att aktivt forma och hantera arbetsmiljöarbetet med mindre fokus på struktur och mer på mindset.

Lyssna på poddavsnittet! – Agil arbetsmiljö: nyckeln till framgång och välmående? #105 – FolkEtt
Balansen mellan rutiner och ett mindset att hantera nuet.
Vilken struktur hjälper och vilken stjälper?
Ni som jobbar på företag som på riktigt ser affärsnyttan med välmående på alla nivåer – har ni också en dialog om ”hur” arbetssättet ska se ut för att bidra till ett mer hållbart arbetsliv?
De agila arbetssätten erbjuder verkligen många perspektiv och metoder som kan uppgradera det systematiska arbetsmiljöarbetet..
Ladda ner min lathund för att utforska hur ni kan komma igång med ett mer agilt arbetsmiljöarbete.
